Blogteksten schrijven voor je eigen site? Zo doe je dat!

Blogteksten schrijven is populairder dan ooit. Veel blogs bevatten tips voor dagelijkse problemen, geschreven door normale mensen die dat probleem ook tegenkomen. Zij delen hun ervaringen in de vorm van simpele tips. Maar hoe zorg je dat jouw blogtekst toegankelijk is voor een lezer zonder als leraar over te komen? Door deze blog te lezen is een blog laten schrijven overbodig en kun je zelf aan de slag.

Maak het persoonlijk

Ten eerste wil je de lezer aanspreken met jouw verhaal. Dat kun je doen door het persoonlijk te maken. Leg uit hoe het onderwerp in jouw leven voorkomt. In een artikel over planten kan je vertellen dat de plant die je van je moeder kreeg al binnen een week dood ging. Een anekdote is herkenbaar voor de lezer. Je plaatst hen in jouw schoenen en het verhaal is geloofwaardiger.

Wijs het probleem aan

Vervolgens kan je een omschrijving geven van het grotere geheel. Jouw blunder maakt deel uit van een probleem waar mensen dagelijks mee te maken krijgen. Je vertaald het naar een algemener beeld, wat de lezer vervolgens aan zijn eigen ervaringen koppelt. Vat kort het probleem samen en licht de oorzaak toe.

Level met de lezer

Tijdens het schrijven van een blog zet je jezelf op hetzelfde niveau als de lezer. Doen alsof je een goeroe bent kan de band die je zojuist met de lezer hebt geschept juist breken. Zorg er voor dat jouw artikel dus niet veroordelend is maar wel aanmoedigend. Probeer tips mee te geven die helpen het probleem waarover je praat te voorkomen. Denk daarbij aan makkelijk uitvoerbare instructies. Op die manier is de boodschap positief en lijkt de uitdaging kleiner.

Wees duidelijk

Wanneer je tips geeft aan een lezer zijn dat aak instructies. Hoe duidelijker die zijn, hoe eerder de lezer ze oppakt. Gebruik dus duidelijke taal die de lezer gemakkelijk kan opnemen. Zo houd je jouw blogtekst ook overzichtelijk en raakt de lezer de rode draad niet kwijt.

Wees realistisch

Met een blogtekst wil je vaak persoonlijke ervaringen delen met de lezer zodat hij of zij er iets van kan leren. Maar probeer de verwachtingen van de lezer wel realistisch te houden. Beloof dus niet dat al hun problemen opgelost worden met jouw tips, maar geef de suggestie dat ze kunnen bijdragen aan het verhelpen van een probleem. Op die manier beleer je de lezer niet en laat je in jouw blogtekst ruimte voor hun eigen ideeën over het onderwerp.  Zo schrijf je goede teksten voor jouw website.