Hoe je je social media accounts kunt beveiligen tegen hackers

Veel bedrijven onderschatten vaak de risico’s van social media als het gaat om cyberbeveiliging. Toch vormen deze platforms een aanzienlijke dreiging, aangezien ze vaak een toegangspoort zijn voor cybercriminelen. Of je nu bang bent voor ransomware, identiteitsfraude, of dat gevoelige informatie wordt gelekt, het is belangrijk om je social media-accounts goed te beschermen. Hier zijn negen effectieve manieren om dat te doen.

Social media biedt kansen, maar ook gevaren

Social media is onmisbaar geworden voor bedrijven als het gaat om marketing en communicatie en social commerce. Platforms zoals LinkedIn, X (voorheen bekend als Twitter), Facebook, Instagram en TikTok bieden talloze mogelijkheden om met klanten in contact te komen, nieuwe doelgroepen aan te trekken en succesvolle advertentiecampagnes te draaien. Maar ze vormen ook een kwetsbaar punt in de cyberbeveiliging. Een aanzienlijk deel van cyberaanvallen begint namelijk via social media.

Wist je dat phishing via social media bijna drie keer vaker succesvol is dan phishing via e-mail?

Hoe hackers toegang krijgen tot jouw accounts

Hackers gebruiken verschillende methoden om toegang te krijgen tot je social media-accounts:

  • Phishing: Door middel van valse websites of nepberichten stelen ze inloggegevens.
  • Social engineering: Criminelen doen zich voor als helpdeskmedewerkers en halen gebruikers over om hun wachtwoorden te delen.
  • Credential stuffing: Wanneer wachtwoorden elders zijn gelekt, proberen hackers deze opnieuw te gebruiken om andere accounts te kraken.
  • Brute-force aanvallen: Criminelen proberen zwakke wachtwoorden zoals “Welkom123” te raden.

Wat gebeurt er als je account gehackt is?

De gevolgen van een gehackt social media-account kunnen ernstig zijn. Hackers kunnen je account gebruiken om spam te verspreiden, links naar schadelijke websites te delen, of zelfs malware te versturen. Bovendien krijgen ze toegang tot je privéberichten, foto’s en andere persoonlijke gegevens. Dit kan resulteren in identiteitsfraude, chantage of zelfs ongewenste aankopen die namens jou worden gedaan.

9 tips om je social media accounts te beschermen

  1. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden:

Zorg ervoor dat je voor elk account een sterk en uniek wachtwoord kiest. Het regelmatig veranderen van je wachtwoorden is eveneens aan te raden, zodat je voorbereid bent als er ooit gegevens worden gelekt. Een eenvoudig wachtwoord kan een hacker in een paar minuten raden, zoals ooit gebeurde bij het Twitter-account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, dat werd gekraakt door simpelweg “maga2020!” (Make America Great Again) in te voeren. Een wachtwoordmanager kan je helpen sterke wachtwoorden aan te maken en veilig te bewaren.

  1. Tweefactorauthenticatie (2FA):

Door tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen, voeg je een extra laag beveiliging toe aan je accounts. Naast je wachtwoord moet je ook een unieke code invoeren die je via SMS, e-mail, of een authenticator-app ontvangt. Dit betekent dat een hacker met alleen je wachtwoord geen toegang heeft.

  1. Inlogmeldingen inschakelen:

Zorg ervoor dat je notificaties ontvangt wanneer er wordt ingelogd op je account. Zo weet je direct of iemand op een verdachte locatie toegang probeert te krijgen. Overweeg ook of het verstandig is om met je social media-accounts in te loggen op andere websites, want als een account wordt gehackt, kan de hacker mogelijk ook toegang krijgen tot die andere diensten.

  1. Gebruik je gezonde verstand:

Wees op je hoede bij vreemde vriendschapsverzoeken, aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, of berichten met verdachte links of bijlagen. Als iets niet goed aanvoelt, is het waarschijnlijk verdacht.

  1. Beperk toegang tot je accounts:

Hoe minder mensen toegang hebben tot je social media-accounts, hoe beter. Beheertools zoals Hootsuite of Buffer kunnen je helpen om de toegang te centraliseren en verschillende toegangsrechten in te stellen per medewerker. Geef je personeel alleen toegang tot wat ze echt nodig hebben.

  1. Verwijder inactieve accounts:

Heb je een social media-account dat je niet meer gebruikt? Verwijder het. Inactieve accounts brengen onnodig risico met zich mee, en het kan lastig zijn te merken als zo’n account wordt gehackt.

  1. Maak een apart e-mailadres voor social media:

Gebruik een speciaal e-mailadres dat alleen bedoeld is voor social media. Als dit adres wordt gehackt, blijven de gevolgen beperkt tot je social media-accounts. Bovendien herken je phishing-pogingen sneller, omdat je geen andere berichten op dat adres hoort te ontvangen.

  1. Algemene beveiligingsmaatregelen:

Installeer altijd de laatste antivirussoftware en zorg voor een goede firewall, spamfilters en anti-spyware om je accounts te beschermen tegen cyberaanvallen. Deze basismaatregelen helpen om mogelijke gevaren in te dammen.

  1. Training in cyberbeveiliging:   

Of je nu alleen werkt of met een team, het volgen van een training op het gebied van cyberbeveiliging kan enorm nuttig zijn. Hierin leer je de meest voorkomende cyberdreigingen herkennen, zoals phishing en malware, en krijg je tips om veilig wachtwoorden te gebruiken en gegevens te beschermen. Zo verklein je de kans dat je het slachtoffer wordt van een aanval via social media.

Met deze negen tips ben je beter beschermd tegen de gevaren van cyberaanvallen via social media en kun je met een gerust hart blijven profiteren van de vele voordelen die deze platforms te bieden hebben.

Overwegingen bij het gebruik van TikTok

TikTok ligt onder vuur vanwege mogelijke datalekken en wordt door sommige overheden zelfs verboden voor hun medewerkers. Als je bedrijf om privacy en gevoelige informatie draait, kan het verstandig zijn om het gebruik van TikTok te heroverwegen.